EU_for_trisomy21
Proiect internațional privind sindromul Down, dedicat țărilor din UE și europarlamentarilor. Se pot alătura parlamentarii europeni, părinți și ONG-uri de profil.
Vor urma și alte acțiuni pe parcursul anului 2021 și 2022, vă rog să urmăriți pagina de Facebook. Ne găsiți și pe Twitter sau Instagram.

Comunicat final – cifre proiect 20 martie:


Comunicat presă 16 martie, despre conferință:
Comunicat presă 15 martie, despre provocarea la dans:
Comunicat 12 martie:
Comunicat de presă național, 03.02.2021:
Pagina oficială: https://eufortrisomy21.eu/
FB echipa România: https://www.facebook.com/EUforTrisomy21Romania
Pagini oficiale proiect:
https://twitter.com/EUforTrisomy21
https://www.facebook.com/EUforTrisomy21
https://www.instagram.com/eufortrisomy21/
https://www.youtube.com/channel/UCFbORaGOrc9HBNBSK7DG-nQ
S-a lansat pe 11.01, ora 11.00 (12.00 ora României), online.

EU for Trisomy 21
Anul 2021 este un an simbolic pentru Sindromul Down sau Trisomia 21. Persoanele cu Sindrom Down au suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părți a cromozomului 21, motiv pentru care data de 21.03 (21 martie) a fost aleasă ca fiind Ziua Internațională a Sindromului Down. În fiecare an, asociațiile din țară, care au ca scop sprijinirea persoanelor cu Sindrom Down, organizează diferite activități și evenimente pentru a marca această zi.
Anul acesta fiind unul special, evenimentele vor avea o altă dimensiune și vor fi implicate mai multe personalități, inclusiv europarlamentari și politicieni.
La începutul anului 2021, a fost lansat proiectul ,,EU for TRISOMY 21”, platformă al cărei scop principal este să invităm europarlamentarii să cunoască persoane/familii cu membri cu Sindrom Down și să se alăture în sărbătorirea zilei de 21 martie. În cadrul acestui proiect s-au alăturat deja părinți/ONG-uri/europarlamentari din mai multe țări ale Uniunii Europene, inclusiv România.
Orice ONG din Europa (dedicat dizabilităților de tip intelectual, nu doar Sindrom Down) poate să se înscrie și să mediatizeze proiectul.
Orice cetățean din UE (persoană cu SD sau familie a acesteia) se poate alătura pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Sindromului Down. Se va scrie europarlamentarilor aleși, la momentul potrivit se va discuta pe tema Strategiei Europene privind Dizabilitatea 2021-2030, va exista o coreografie video pe o piesă cunoscută, vom avea o conferință online cu invitați renumiți, se vor emite comunicate de presă (primul la început de februarie), se vor posta fotografii pe rețelele de socializare, purtând șosete desperecheate cât mai colorate sau purtând haine galben/albastru. De ce șosete colorate? La microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate! Iar unii dintre noi au o „șosetă” în plus, așa cum este cazul celor cu Sindrom Down. Astfel, simbolul internațional pentru Ziua Mondială a Sindromului Down este o pereche de șosete desperecheate și cât mai colorate.
Pe platforma https://eufortrisomy21.eu/ sunt deja înscrise mai multe asociații din țară și Moldova (16), iar numărul românilor înscriși este 62 (12 martie). Au confirmat momentan susținerea proiectului o parte dintre europarlamentarii României, le mulțumim! Lista acestora pe site.
Mai multe personalități deja ne sprijină în demersul nostru. Mulțumim: Cristina Bălan, Ioana Picoș, Veronica Iani, Dan Cristescu, Bianca Mereuță, Alina Gorghiu, Laurențiu Dumitru, Matei Dobrovie, Aureliu Surulescu, Mihai Șomănescu, Vlad Miriță, cât și tuturor celor ce au acceptat să apară în campania de postere de pe pagina noastră de FB.
Lista e deschisă și ne bucură fiecare persoană ce se alătură, părinte, politician, om de cultură sau personalități din alte domenii, șamd.
Împreună pentru persoanele cu Sindrom Down și locul ce li se cuvine în societate!
Vă așteptăm pe toți alături de noi!
Detalii puteți obține de la echipa coordonatoare a României, Iulia Rus (0740077750) sau Radu Buțu (0768357675). PS: După înscriere sau înainte, dar înainte de a scrie unui europarlamentar român (multora le-am scris deja), vă recomandăm să luați legătura cu coordonatorii pentru aderare grup național Facebook și o mai bună organizare a tuturor părinților români înscriși pe platformă. – articol postat și aici: http://downiseverything.blogspot.com/2021/01/eu-for-trisomy-21.html (blogul Iuliei)

ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN 2021 – CAMPANIA DE POSTERE 2021
Zilnic, în perioada 01-21 martie, sub egida ”Conectați creăm valoare pentru 2030”, comunitatea de părinți EU for Trisomy 21, beneficiind de voluntariatul asociațiilor: ALDO-CET Băilești, APCSD Cluj, DART Târgu Jiu, publică în România o succesiune de postere care înfățișează conexiunea unei persoane cu sindrom Down cu un susținător al acesteia (europarlamentar, politician, expert, actor, interpret, dirijor, regizor, medic, terapeut, profesor, sportiv, jurnalist, activist, etc) sub forma unor mesaje care susțin dezvoltarea durabilă a tuturor. Aceste punți de legătură cu societatea civilă sprijină participarea deplină, eficientă și incluzivă a persoanelor cu sindrom Down pentru a produce schimbarea necesară creșterii calității vieții lor și îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă.
REALITATEA ZILELOR NOASTRE
Pentru persoanele cu sindrom Down, învățarea pe tot parcursul vieții se referă la incluziunea în societate, nu doar la învățarea de abilități noi sau la formarea profesională. Succesul Agendei 2030 necesită o abordare participativă și incluzivă în care sunt implicate toate părțile interesate, inclusiv persoanele cu sindrom Down.
Știați că 193 de țări din întreaga lume ne cheamă să acționăm? Națiunile Unite lucrează pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă. Toată lumea poate ajuta la realizarea lor; tineri sau bătrâni; indiferent de rolurile lor, indiferent de capacitățile lor.
Puteți și voi să luați parte la schimbarea lumii în mai bine? Dacă da, postați în comentarii o poză cu șosete colorate și desperecheate.
Vă mulțumim pentru participarea și implicarea voastră!
#CONECTAȚI_CREĂM_VALOARE_PENTRU_2030
#SUSTAINABLE_SERVICE_IN_DS
#EUFORTRISOMY21
#DOWNSYNDROME
Mulțumim pentru susținerea campaniei:
Ioana Picoș
Orthodox Café
Laurenţiu Dumitru
Vlad Miriţă
Cristina Bălan
Dan Cristescu
Bianca Mereuţă
Alina Gorghiu
Matei Dobrovie
Aureliu Surulescu
Mihai Șomănescu
Veronica Iani…
Erată: Dna Șuvar este psiholog clinician. FB aici.
Presa despre noi (o parte din articole):
13. http://cutezator.ro/comunicat-de-presa-ziua-internationala-a-sindromului-down-in-europa/
15. https://glasul.info/2021/02/07/comunicat-de-presa-ziua-internationala-a-sindromului-down-in-europa/
16. https://www.ziarulincomod.ro/sa-sarbatorim-impreuna-ziua-internationala-sindromului-europa/
20.